Spread the love

Minden barkácsolni szerető embernek csak ajánlani tudom hogy építsen egyet. Persze  csak  ha van rá igény vagy szeretik azt az érzést amit egy kandalló  nyújthat!

Ami a legfontosabb: kb.fele annyiba kerűl mintha megvásárolnád!

Én elkészítettem a sajátomat..

A fűzfa alatt összeállítottam 🙂 hogy ne keljen minden darabját bent a házban fűrészelni,és így szárazon építgetve volt lehetőségem a módosításokra.

Aztán  darabonként a helyszínen már flexibilis ragasztóval rögzitettem.

Aztán helyére került a tűztér is amibe már korábban beépítettem a hőcserélőt   /képek később)

A párkányt fából készítettem mivel ez volt a legegyszerűbb és kőzetgyapot szigeteléssel van ellátva a tűztér felől. A füstcső rozsdamentes acél, mögötte és a tűztér hátsó része mögött szintén szigetelés van,ez csak vékony rétegű kőzetgyapot.

A kupola vázszerkezetét  a Spec Profil Kft által gyártott, rendkívűl széleskörü felhasználásra alkalmas könnyű lemezprofilból készítettem, amit tűzálló gipszkartonnal fedtem,üvegszálas hálóval meg erősítettem. Elkészítettem a szellőzőket is,ez nem igazán fontos ,inkább csak arra szolgál hogy kicsit megtörje a felületet, végül is díszítő elem.

Burkoláshoz klinkertéglát és homlokzati gres díszburkolót használtam,de ez már csak ízlés dolga:)

Ahogy ígértem a víztérbetét: rozsdamentes anyagból készítettem,ez jobban ellenáll a füstgáz okozta korróziónak. Emiatt szét kellett bontanom a tűzteret de megérte a fáradságot:) Az alsó és a felső tagokon ki kellett alakítani az elmenő és a visszatérő csonkok nyílását. Azbesztzsinórral tömítettem hogy a füst ne szivárogjon ki.

Még a szabadban próbaüzem.

A párkányt úgy alakítottam ki hogy vágtam egy 600x30mm-es rést és fölé elhelyeztem az ernyőt. Ez szerintem nagyon fontos,mert gondolom aki egy kicsit is jártas ebben a témában tudja hogy amikor kinyílik az ajtó,legyen bármilyen is az a kémény a füst akkor is kicsapódik. Ezzel én is szembesültem  a használat során  és ezt találtam a legjobb megoldásnak. Az elszívóernyő csövét átvezettem a kémény mellett a falom a mögöttes szobába és ott egyenesen fel van vezetve a padlástérbe, ahol a cső végén lévő ventilátor gondoskodik a megfelelő elszívásról. Mielőtt kinyitom az ajtót bekapcsolom és nem azt mondom hogy teljes mértékben füstmentesít de nagyon hasznos:)

A központi fűtési elosztóra keringetőszivattyúval összekötve.Természetesen egyszerre a gázkazánt és a kandallót nem használom,mert amióta megépítettem a kandallót szinte a kazánra nincs is szükség.

A keringető szivattyút hőfokszabályozó működteti, mivel hideg vizet nem ajánlatos forgatni a tűztérben mert emiatt kátrányosodna a betét. Ezért beállítottam 40 fokra, akkor kapcsol be a keringető és ha éjszaka visszahűl kikapcsol. Ezzel energiát is nyerek és a víztérbetétet is kímélem,sőt ha tiszta a felület jobb a hatásfok is.

A biztonságos üzemeltetés érdekében ajánlott, sőt! szerintem szükséges egy szünetmentes tápegység beépítése,mivel áramszünet esetén megszűnik a keringetés a kandallóban elhelyezett víztérben,és ez komoly károsodást okozhat a rendszerben!

admin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük